Až päť kuchárov varilo v jedálni na Kulíškovej zdravé jedlá
20.04.2016
Palacinky nasladko, ale aj na slaný štýl so špenátom a syrom, tekvicová polievka, kuskus, králik či fazuľové brownies. Takéto špeciality v zdravej variante ochutnávali deti, rodičia i vedúce z ružinovských školských jedálni na Základnej škole Kulíškova.
V rámci projektu „Jedlá v školskej jedálni očami detí“ nosili žiaci do škôl domáce obľúbené recepty na pokrmy zo zeleniny obzvlášť zo zemiakov či strukovín. Tie im potom uvarili kuchári z piatich firiem, ktoré dodávajú základné potraviny pre školské jedálne, samozrejme v zdravej verzii.
Okrem sladkých palaciniek s tvarohom si rodičia, deti ale i vedúce z iných školských jedální pochutnali napríklad aj na kuskuse, holandskom rezni, kurati so šošovicou, krupicovom flamery s tekvicovým pyré, slanými muffinami so sušenými rajčinami a olivami, fazuľových brownies či kaši z polenty. Išlo teda o jedlá, ktoré deťom chutia. Navyše boli obohatené o niečo nové a zároveň zdravé. To však nie je z degustácie takýchto pokrmov v Ružinove všetko. Počas októbra a novembra sú podľa Marty Hlavatej z Referátu prevádzky, údržby škôl a školských zariadení a stravovania v Ružinove naplánované ďalšie ochutnávky na troch vytipovaných školách. Kuchári, ktorí vytvorili tieto zdravé varianty obľúbených detských jedál, ich pôjdu odprezentovať aj žiakom z Drieňovej, Vrútockej a Ružovej doliny.
Fotogaléria